Przetarg 10502722 - Świadczenie usług kateringu z obsługą kelnerską na...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 10502722
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2024-04-30 |
przedmiot ogłoszenia | Świadczenie usług kateringu z obsługą kelnerską na rzecz Nadleśnictwa Cisna w oparciu o wydzierżawione od Zamawiającego: lokal uży tkowy, wyposażenie i urządzenia kuchenne 1) Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług kateringu z obsługą kelnerską na rzecz Zamawiającego w Sali restauracyjnej o pow. 104,1 m2 znajdującej się w budynku Ośrodka Szkoleniowo - Wypoczynkowego “WOŁOSAŃ”, położonym w Cisnej, adres: 38-607 Cisna 87 w oraz w innych miejscach wskazanych przez Zamawiającego. Są to usługi w zakresie przygotowania i wydawania posiłków polegające na dostarczaniu gotowego wyżywienia oraz obsłudze kelnerskiej w Sali restauracyjnej na terenie Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „WOŁOSAŃ”. Świadczenie usługi będzie się odbywało z wykorzystaniem mienia Zamawiającego tj.: taras, kuchnia, aneks kawiarniany, zmywalnia naczyń. Usługi kateringu będą świadczone w czasie przeprowadzanych przez OSW „Wołosań” - szkoleń, spotkań, konferencji oraz innych imprez. 2) Wykonawca musi mieć w swojej ofercie zestawy posiłków mięsnych, jarskich i rybnych na poziomie:podstawowym, b) średnim c) pozostałe zestawy zgodnie z załącznikiem nr 10 do niniejszego SWZ. Rodzaj i ilości: A-poziom podstawowy: Śniadanie 4500; Obiad 3000; Kolacje 1000; Przerwa kawowa 5000; Kolacje uroczyste 350; Impreza plenerowa 250; B-poziom średni: Śniadanie 6000; Obiad 4000; Kolacje 3000; Przerwa kawowa 3000; Kolacje uroczyste 350; Impreza plenerowa 250; C-pozostałe zestawy: Kolonie 1200; Grupy szkolne700; Grupy turystyczne 2500; Kanapki 500; Prowiant 500; Dania z dziczyzny 100; Dania regionalne 400. 3) Miejscem realizacji przedmiotu zamówienia będzie: Ośrodek Szkoleniowo - Wypoczynkowy “WOŁOSAŃ”, 4) Szczegółowy opis realizacji usług będących przedmiotem zamówienia zawarto w załączniku nr 9, a w załączniku nr 10 przykładowe zestawy dań (posiłków) do wyceny oferty. Załącznik nr 9 i załącznik nr 10 stanowią integralne części niniejszej SWZ. 5) Zamawiający zastrzega, w projekcie umowy stanowiącym integralną część niniejszej SWZ możliwość wprowadzenia zmiany istotnej w stosunku do oferty złożonej przez Wykonawcę, w ten sposób, że w razie specjalnego życzenia gości OSW „WOŁOSAŃ”, co do rodzaju posiłku, będzie mógł zlecić przygotowanie posiłków niestandardowych, niewyszczególnionych w ofercie, co będzie związane z dodatkowym wynagrodzeniem Wykonawcy. 6) Wykonawca ma obowiązek świadczenia usług objętych zamówieniem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2023 r. poz. 1448.), rozporządzeniem z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r., nr 80, poz. 545).7) Wykonawca będzie ponosił wszelką odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu żywienia oraz zgodności składu wartościowego i jakościowego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków. 8) Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów przygotowywanych posiłków w ramach zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili w miejscu przygotowywania posiłków i ich dostawy. 9) Wykonawca zobowiązany będzie do realizacji przedmiotu umowy z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej. 10 ) Wykonawca w ramach wykonywanej usługi musi zapewnić dostępność pewnej ilości dań dla osób, które nie mogą korzystać z podstawowego menu z uwagi na przekonania religijne, światopoglądowe, przestrzeganą dietę, zalecenia lekarskie lub też z innych przyczyn w ilości około 2% całego menu. Zamawianie dań niestandardowych, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, będzie się odbywało w ramach prawa Opcji. 11) Z uwagi na to, że Zamawiający przedstawił przedmiot zamówienia w możliwie maksymalnej wielkości, przewiduje możliwość redukcji przedmiotu zamówienia, w ujęciu wartościowym tj. maksymalnie o 50 % w stosunku do ceny podanej w ofercie Wykonawcy. Wykonanie zamówienia na poziomie minimum 50 % ceny podanej w ofercie nie będzie stanowiło niewykonania lub nienależytego wykonania umowy przez Zamawiającego, a Wykonawca nie będzie miał żadnych roszczeń z tego tytułu. 12) W ramach realizacji zamówienia Wykonawca zobowiązuje się do wydzierżawienia od Zamawiającego pomieszczeń o powierzchni użytkowej 338,10 m2 obejmujących: kuchnię i zaplecze kuchenne (pow. 179 m2); aneks kawiarniany i barek (pow. 32,80 m2); komunikację (pow. 44,0 m2); WC damskie/niepełnosprawnych, męskie (pow. 5,3 m2); pokój administracyjny (pow. 9,0 m2); taras (pow. 68,0 m2) położonych w budynku Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego WOŁOSAŃ wraz z wyposażeniem i urządzeniami, w celu realizacji usług kateringu z obsługą kelnerską. Sala restauracyjna o powierzchni 104,1 m2 nie podlega wydzierżawieniu, w czasie trwania przeprowadzanych przez OSW „Wołosań” - szkoleń, spotkań, konferencji oraz innych imprez. Dopuszcza się możliwość wydzierżawienia na rzecz Wykonawcy sali restauracyjnej wyłącznie poza okresami przeprowadzanych przez OSW „Wołosań” - szkoleń, spotkań, konferencji oraz innych imprez, na podstawie odrębnej umowy. Warunki dzierżawy: a) dzierżawa przewidziana jest na czas trwania umowy głównej (tj. umowy o świadczenie usług kateringu z obsługą kelnerską, zawartej wg załącznika nr 11 do SWZ); b) czynsz dzierżawny za 1 m2 powierzchni pomieszczeń będących przedmiotem dzierżawy wynosi 16,34 zł netto miesięcznie; c) podatek od nieruchomości uiszczany będzie bezpośrednio do Urzędu Gminy; d) oprócz kosztów dzierżawy Wykonawca zostanie obciążony przez Zamawiającego kosztami za dostawy mediów i innymi kosztami związanymi z prowadzeniem działalności w wynajętych pomieszczeniach. Dla kosztów za dostawy mediów, dla których w przedmiocie dzierżawy znajdują się podliczniki (urządzenia pomiarowe) rozliczanie tych mediów dokonywane będzie na podstawie wskazań podliczników i stawek obowiązujących u poszczególnych dostawców, z którymi Zamawiający ma podpisane umowy. W przypadku mediów, dla których nie ma podliczników rozliczenie będzie dokonywane wskaźnikowo: centralnego ogrzewania - proporcjonalnie do zajmowanej powierzchni, dostawy energii elektrycznej - według wskazań podlicznika, dostawy energii elektrycznej - według wskazań podlicznika, opróżnianie separatora tłuszczów – w zakresie Wykonawcy, opłaty za odpady i nieczystości stałe - wg zasad ustalonych przez zamawiającego, e) Wzór umowy dzierżawy stanowi załącznik nr 12 do niniejszej SWZ. 13) Wynikiem niniejszego postępowania w założeniu Zamawiającego będzie zawarcie dwóch umów tj.: umowy na świadczenie usług kateringu z obsługą kelnerską i umowy na dzierżawę pomieszczeń, wskazanych w pkt 12 powyżej), w związku, z czym Zamawiający wymaga, aby Wykonawcą usług gastronomicznych i dzierżawcą był ten sam podmiot. 14) Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych zadań dotyczących przedmiotu zamówienia. Wykonawca może powierzyć realizację elementów (części) przedmiotu zamówienia podwykonawcom. 15) Na podstawie art. 95 ust. 1 ustawy Pzp Zamawiający wymaga, przy realizacji przedmiotu zamówienia, zatrudnienia na umowę o pracę w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2023 r. poz. 1465 osób, wskazanych w Formularzu Oferty, które zostaną skierowane do bezpośredniej realizacji zamówienia (personel gastronomiczny, w tym kucharze i kelnerzy). W przypadku realizacji zamówienia przez Podwykonawcę, powyższy obowiązek dotyczący zatrudnienia na umowę o pracę obciąża Podwykonawcę. W treści dokumentów dotyczących niniejszego postępowania, opisany powyżej wymóg jest określany także jako „Obowiązek Zatrudnienia”. 16) Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych w rozumieniu przepisów ustawy. UZASADNIENIE: Celem, jaki Zamawiający zamierza osiągnąć poprzez realizację przedmiotu zamówienia jest zagwarantowanie najwyższej jakości usług cateringowych towarzyszących spotkaniom służbowym, imprezom, szkoleniom, naradom, pobytom organizowanym przez Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy „Wołosań”. Podział zamówienia na części spowoduje, że usługi Kateringowe świadczone będą przez różnych wykonawców w tym samym czasie na podstawie odrębnych umów w sprawach zamówień publicznych. Taka sytuacja może doprowadzić do dużej rozbieżności w poziomie uzyskiwanych usług. Rozbieżności te dotyczą zarówno jakości obsługi serwisowej, jak i estetyki czy smaku potraw, a także logistycznej sprawności w realizacji przedsięwzięć. Zdecydowano zatem o nie dzieleniu zamówienia na części. Przyjęto bowiem założenie, że realizacja zleconych przedsięwzięć przez jednego Wykonawcę - nie sparaliżuje koordynacji logistycznej, serwowane dania będą jednorodne estetycznie i smakowo, a uwagi kierowane pod adresem wykonawcy znajdą należyte zrozumienie i zostaną przyjęte i wdrożone w jednoznaczny sposób. Istotną przesłanką tej decyzji było także przyjęcie założenia, iż skumulowana wartość zamówienia stanie się bardziej atrakcyjna i wzbudzi zainteresowanie większej liczby potencjalnych wykonawców. Stanie się przez to okazją do przyciągnięcia firm uznanych, zwłaszcza tych których potencjał ogniskuje się na przedsięwzięciach większych i realizowanych w dłuższej perspektywie czasowej, gwarantujących rozwój i godziwy zysk. Dodatkowym aspektem jest to, że Wykonawca musi wydzierżawić lokal restauracyjny. Jeden wykonawca to mniejsza cena i niższe koszty wykonania zamówienia. Jeden wykonawca zapewnia lepszą koordynację działań w celu zapewnienia właściwego wykonania zamówienia. Postawione warunki udziału w postępowaniu, warunki wykonania przedmiotu zamówienia i zastosowane kryteria oceny ofert nie ograniczają konkurencji i udziału w postępowaniu małym i średnim przedsiębiorstwom. Szczegółowy opis przedmiotu zawiera rozdział 3 SWZ oraz załączniki nr 9 i 10 do SWZ. ZP.270.10.2024 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | usługi restauracyjne, usługi cateringowe, żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55312000, 55320000, 55321000, 55322000, 55520000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Podkarpackie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Podkarpackie |